Akutni vlažni dermatitis pri psih

Najpogosteje se sprememba pojavi na področju glave, vratu, bokov, križa, lahko pa tudi kjerkoli drugje na telesu. Hot spot se pojavlja pri psih vseh starosti in pasem, najpogosteje pa jih literatura opisuje pri zlatih prinašalcih, labradorcih, berncih, nemških ovčarjih ter drugih podobnih pasmah.

Hot spot se vedno začne s srbečico. Stalno praskanje psa privede do poškodb kože, katera začne izločati serum, ki povzroči zlepljenje dlake na prizadetem mestu. Vedno bolj poškodovana površina kože je dovzetna za razvoj bakterij, kar stanje še poslabša. Posledica je še hujša srbečica, ki sproži začarani krog srbež-praskanje, kar lahko vodi v obsežne spremembe na koži ter splošno prizadetost organizma.

V vseh primerih je hot spot sekundarna posledica primarnega vzroka srbenja. Najpogostejši vzroki za nastanek so bolhavost (alergija na bolšji pik), vnetja sluhovodov (zaradi gliv, pršic, bakterij, tujkov..), alergeni (prehranski, okoljski in kontaktni), vbodi insektov, stres ter mnogi drugi.

Najpomembneje je, da ukrepate takoj, ko spremembo opazite. Psu preprečite nadaljno poškodbo kože s praskanjem, celotno prizadeto področje ostrižete oz. pobrijete, da je poškodovana koža izpostavljena zraku in se lahko suši. Spremembo je potrebno dvakrat na dan očistiti z antiseptikom (vodikov peroksid, povidon jodid,..) in čim prej odkriti vzrok nastanka spremembe. Če se stanje v nekaj dneh ne popravi, je čas za obisk veterinarja. Odvisno od splošnega stanja živali in obsežnosti prizadetosti kože nadaljno zdravljenje poteka z lokalnim nanosom kreme z antibiotikom in kortikosteroidom, če so prizadete že globlje plasti kože je potrebna tudi peroralna antibiotska terapija ter seveda odkritje vzroka nastanka srbečice.

Mima Nabergoj, dr. vet. med.