Demodikoza pri psih

"Demodikoza je kožna bolezen, katero povzroča pršica Demodex canis, ki v manjšem številu prebiva na koži zdravih psov in pri njih ne povzroča bolezni. Pršica se na mladička prenese preko njegove matere že ob rojstvu, ob lizanju in negovanju."

Demodex canis prebiva v dlačnih foliklih in včasih v žlezah lojnicah, kjer se hrani z odmrlimi kožnimi celicami in lojem. Pri tem dlako poškodujejo, zato ta izpade. Njegov razvojni krog traja 25 – 35 dni in v celoti poteka na gostitelju.

Ker je pršica na koži normalno prisotna rečemo, da je bolezen pogojna in ni nalezljiva (pršica se ne prenaša na druge živali in ne na ljudi). Če se pršica prekomerno razmnoži, pride do pojava bolezni in njenih kliničnih znakov. Do prekomernega števila pršic pride ob oslabitvi imunskega sistema – pri mladih živalih, ob stresu, hormonalnih motnjah, alergijah ter pri drugih sistemskih boleznih.

Splošno ločimo dve obliki demodikoze: lokalizirano in generalizirano.

Lokalizirana oblika se kaže kot eno ali več majhnih, omejenih, rdečih, luskastih, običajno nesrbečih mest brez dlake, po navadi na obrazu in prednjih nogah. Ta oblika demodikoze je običajno samoomejujoča v 6 do 8 tednih in je ni potrebno zdraviti.

Generalizirana oblika se lahko razvije iz lokalizirane ali se razvije samostojno. Spremembe so enake kot pri lokalizirani obliki, vendar se pojavljajo po celotnem telesu. Psi mlajši od enega leta imajo pri tej obliki bolezni več možnosti za popolno ozdravitev kot psi, pri katerih se je bolezen pojavila v kasnejšem življenjskem obdobju. Pri starejših psih je generalizirana oblika povezana z dolgo trajajočimi procesi, ki slabijo imunski sistem živali in je zaradi tega popolna ozdravitev veliko krat precej težja. Pri generalizirani bolezni je potrebno tako lokalno kot sistemsko zdravljenje in odkritje primarnega vzroka oslabitve imunskega sistema.

Diagnozo postavimo na podlagi mikroskopskega pregleda kožnega ostružka, v katerem najdemo suličaste pršice Demodex canis.

Naš tokratni primer je pes Ollie, pasme višavski terier, star 6 let, ki ima težave s kožo že dlje časa. Spremembe na koži se kažejo kot rdečina na brezdlačnih področjih, koža je suha in luskasta. Največ sprememb ima po križnem delu ter po zunanjem delu stegna zadnje noge, kot je razvidno na fotografijah.


 

Ollie s spremembami na koži. Fotografiji posneti 8.7.2016.

Iz teh sprememb smo odvzeli kožni ostružek ter ga pregledali pod mikroskopom (fotografija).

Demodex canis pod mikroskopom. Fotografija posneta 27.6.2016.

 

Na njem smo že kaj hitro opazili več pršic značilne oblike – na podlagi kliničnih sprememb ter kožnega ostružka smo diagnosticirali bolezen: demodikozo. Ollie je prejel ustrezno terapijo, poleg klasičnega zdravljenja je prejel tudi terapijo z BICOM biomagnetno resonanco, s katero smo opravili tudi alergijski test, kateri je pokazal, da ima Ollie veliko prehranskih alergenov, ki bi morda lahko bili vzrok padca imunskega sistema in s tem prekomerne razmnožitve pršice Demodex canis. Ollie kaže znake izboljšanja že po enajstih dneh, ko je prišel na ponovitev ustreznih zdravil ter na podporno terapijo z BICOM biomagnetno resonanco.


Povzeto po:

Hnilica A. Parasitic Skin Disorders. V: Hinlica A. Small Animal Dermatology. A color atlas and therapeutic guide. Missouri: Elsevier, 2011: 123-31.

Nuttall T, Harvey RG, McKeever PJ. A Colour Handbook of Skin Diseases of the Dog and Cat, second edition. London: Manson Publishing, 2009: 271-6.