Ugriz kače pri psu

"V preteklem tednu, je v večernih urah pozvonil telefon. Gospa iz Martjanec je povedala, da je njihov kuža pred nekaj minutami po opravljeni mali potrebi na lastnem dvorišču v sadovnjaku na kratko zacvilil in pritekel v hišo . Že v nekaj minutah so opazili prve spremembe , kot je pohitreno dihanje in čuden položaj sprednjih tačk. Kmalu na njih ni več mogel stati. Lastnica je pravilno ocenila resnost nastale situacije in kljub nasvetom naj pomaga z lekadolom , poklicala  na pomoč oz. da jo sprejmem v ordinacijo."

Vsaka nastala situacija , kjer je prisotna tako huda bolečina, ki povzroči delno paralizo, je resna in potrebna takojšnje obravnave. Kuža ob pregledu v ambulanti ni imel povišane temperature, imel pa je bolečo oteklino na področju vratu, med plečkama. Ker sva obe sklepali , da je po dežju morda zdrsnila opora izpod sadnega drevja in ga udarila na to mesto, je dobil vsa zdravila potrebna preprečiti nadaljnjo širjenje otekline, sredstvo proti bolečinam in za vsak slučaj še antihistaminik, če bi ga vseeno " kaj pičilo " ( morda sršen ali podobno ).

Naslednji dan bi moral biti boljši, pa ni bil. Kuža je imel nizko temperaturo, težko je požiral, ni odvajal urina in paraliza se je širila proti zadnjim tačkam. Takoj je dobil tudi infuzijo, vitamin K za slučaj notranje krvavitve in vse ostalo potrebno ob možnosti resne zastrupitve, čeprav se ni skladalo z oteklino med plečkami in trditvijo lastnice, da nihče pri njih ali njihovi bližnji okolici ne nastavlja strupov . Ne vem zakaj, a imela sem občutek, da bi ga lahko vendarle ugriznila kača, ko pa v vseh člankih po časopisju in na internetu avtorji člankov vztrajno trdijo, da v Prekmurju ni strupenih kač in je panika odveč. Kuža se je kljub ponovljeni terapiji tudi v popoldanskem času, ponoči potiho poslovil s tega sveta. V Martjancih ste ga lahko na pločniku videvali, kako je zvesto spremljal starejšo gospo in ji delal družbo, ki pa kar ne more verjeti, da ga ni več. Naslednji dan so v ambulanto prinesli njegovo trupelce in ni mi dalo miru - hotela sem vedeti kaj je bil razlog njegove smrti - ali udarec ali kaj drugega. Ni bil udarec. Našla sem le rahlo rdečino na vratnem področju, brez obsežnih krvavitev, vendar pomodreli jezik, pljuča polna krvi, kri v želodcu in v prebavilih , polnokrvne ledvice, na vsakem rezu, ki pa sem ga naredila, se kri ni strjevala.


Pri ugrizu kače, kjer je smrtnost pri ljudeh sicer redka, pri psu pa odvisna od velikosti, pride lahko do preobčutljivostne reakcije , na mestu ugriza nastane oteklina, podplutba , vnetje okoljnih bezgavk, medtem ko sistemski učinek povzroči motnje v strjevanju krvi , padec krvnega tlaka, oteženo dihanje in požiranje ohromitev telesa , na koncu pa nastopi smrt zaradi ohromitve dihalnih mišic. Ta opis je v kratkem prepisan iz Wikipedije iz interneta in zelo spominja na opisano situacijo pri Martjanskem kužku. Vseeno pa, ker ni nihče videl, da je bila res kača, lahko le upravičeno sumimo, da je vendarle šlo za kačji pik.

Kače se skrivajo v skladovnicah drv, kupih odpadlega gradbenega materiala, vejevju, deskah, kupih kamenja. Sončijo se na skalovju, v bližini hiš iščejo hrano (male glodavce), ali pa samo zavetje pred slabim vremenom. Potrebno je poudariti, da so ZAŠČITENE, ne smemo jih pobijati! Razumem nelagodje in paniko ljudi, predvsem zaradi otrok, a potrebno se bo naučiti živeti tudi z njimi. Zato je dobro o njih tudi kaj vedeti, tudi to kako ločimo strupenjačo od nenevarne kače.

Strupene kače so v Sloveniji le 3 vrste : gad , laški gad in modras.So čokatega telesa, imajo zelo kratek rep in ozke , navpične zenice. Modras pa ima še značilen rožiček na konici nosu. Navadne kače so daljše, telo počasi prehaja v precej dolg rep in zenice so okrogle .

V primeru , da je kača zašla v nek prostor ali se jo da omejiti, je nikar ne ubijte - pokličite KAČOFON na telefon 040/322-449 .


Več smrtnih primerov smo letos imeli pri klopnih infekcijah in nekaterih novih infekcijah , katerih prenašalci so komarji , ki pa jih nekoč , ne tako dolgo tega , tudi ni bilo v naši pokrajini, kot po ugrizu kače, zato bo to smrt potrebno sprejeti kot nesrečen slučaj iz katerega se lahko nekaj naučimo in živimo z vedenjem , da so tudi strupene kače verjetno že bile in bodo del našega življenja.

Smiljana Vaupot Nabergoj dr. vet. med.