Vprašanje: Bula na psu

Vprašanje:

“Imamo psico(nemško ovčarko) staro 6 let, ni sterelizirana in tudi mladičov ni nikoli imela(nismo je dali parit).
Danes smo ji opazili bulo v zadnjem predelu. Bula je verjetno zrasla v zelo kratkem času in je veliko približno kot pest.
Po pregledovanju na internetu sumim, da gre verjetno za tumor mlečne žleze. Zanima me kako je z odstranitvijo tega, in kakšne so okvirne cene takih posegov.”

Odgovor:

“Takšne bule najpogosteje zrastejo tako hitro v času menstrualnega ciklusa, pod vplivom hormonov. Zato je potrebno počakati vsaj 2-3 tedne, da se hormoni stabilizirajo, jo takrat dati na nekaj dnevno terapijo medrola, ki bo tumor še skrčil in če bo takrat še grozeč oz. precej velik, se je potrebno dogovoriti za kirurški poseg.Sam poseg je seveda potrebno opraviti v narkozi, zato je cena odvisna od porabljenega materiala in dolžine posega , ki se lahko giblje od 70,00 pa do 120 € .Pred posegom je pregled pri veterinarju obvezen, to pa zato, da se ognete morebitnim komplikacijam med narkozo in da se psička pripravi na sam poseg.
Sam tumor je najverjetneje nastal iz male bulice v sesku, ki se najpogosteje naredijo , če se kakšna 2 meseca po menstruaciji začne v seskih nabirati mleko in je psička lažno breja. Kaj takega se je lahko zgodilo že pred leti in če psičke ne zdravimo, nastanejo po seskih brazgotine, ki so vsako leto večje ali pa po menstrualnem ciklusu nenadoma iz majhne za grah velike bulice ,zraste tumor v velikosti človeške pesti.
Če se za poseg ne boste odločili, morate biti ob vsakem gonitvenem ciklusu pozorni na njeno rast.”