Vprašanje: Cepljenje – DA ali NE

Vprašanje:

“Na pomlad vsako leto poskrbim za cepljenje svojih psov, starih pet in tri leta. Redno sta bila vsako leto cepljena proti steklini, nalezljivim boleznim (kombinirano cepivo) in proti boreliozi. Živimo namreč ob gozdu, kjer je pogostnost klopov res velika. Prav tako se zgodi, da psi pijejo iz luž in kotanj, zato se bojim tudi okužbe z leptospiro. V zadnjem času sem brala kar nekaj prispevkov, da veterinarji odsvetujete prepogosto cepljenje, predvsem nekateri zelo odsvetujejo cepljenje proti boreliozi. Letošnje cepljenje proti steklini za nas ni več obvezno, pač pa bi rada zaščitila svoje pse pred drugimi boleznimi in vendar ne pretiravala s cepivi, ki, kot vemo, zelo obremenjujejo organizem. Vljudno prosim za vaše mnenje o precepljenosti in vaš nasvet, proti katerim boleznim cepiti oz. kako zaščititi pse.”

Odgovor:

“Različnih mnenj o cepljenju je skoraj toliko kot nas je veterinarjev .Torej bo moje mnenje samo eno od njih , odločitev pa je končno seveda vaša . Moje mnenje vam bom poskušala podkrepiti s svojimi argumenti in dolgoletnimi izkušnjami iz prakse .
Vsak ali vsaj večina lastnikov psov se trudi imeti svojega pasjega prijatelja čim daljši čas ob sebi seveda tudi čim bolj zdravega . Če so v naši družini še otroci , je želja po vedno zdravem kužku še bolj močna .
Zato tudi poskušamo preprečevati razne okužbe iz okolja , ki jih na žalost ni malo .
Ko se odločimo za mladega psa seveda ni problem pristopiti k preventivnemu cepljenju kužnih bolezni , saj noben lastnik psa noče , da se kuža že ob prihodu ali pa kmalu po prihodu v družino naleze kakšne kužne bolezni , kot je naprimer parvoviroza ali pasja kuga . Obe bolezni sta za mladiče brez vakcinalne zaščite v velikem procentu smrtni ali pa vsaj puščata doživljenske posledice . Nekaj let nazaj je bilo obeh omenjenih bolezni še zelo veliko , s cepljenjem mladičev pa smo jih v veliki meri omejili. Ne morem pa trditi , da smo jih izkoreninili. Še tu in tam kakšen lastnik pripelje v ambulanto pasjega mladička iz bližnje Madžarske , ki je okužen z eno od omenjenih bolezni. Ti so poleg tega še pogosto polni notranjih in zunanjih zajedavcev , prezgodaj odstavljeni od matere in brez razvitega imunskega sistema in kot taki, ubogi nimajo najmanjših možnosti preživeti , pa čeprav se trudimo z njimi do zadnjega diha . V takih trenutkih , ko si ves nemočen in gledaš to ubogo nič krivo bitje , me pograbi jeza in si želim , da bi tega siromačeka in njegovo trpljenje videli prav vsi lastniki psov in po mojem ne bi bilo več debate okoli vprašanj cepiti ali ne .
Pa vendar ni vse tako preprosto . Kajti pri nas imamo v večini primerov resne vzreditelje , ki res poskrbijo da so mladički zaščiteni ali pa vsaj opozorijo nove lastnike , da to storijo čimprej . Zlasti morajo biti pozorni lastniki psov , ki so kdaj v preteklosti že imeli na svojem dvorišču enega od virusov , katere pokriva vakcina ( Vanquard plus vsebuje zaščito proti : pasji kugi – virus podoben človeškim ošpicam !!!!!! , parvovirozi, virusnemu hepatitisu , leptospirozi in kužnemu kašlju ).
Povzročitelji , zlasti virusi , so lahko v tem okolju še vrsto let , za leptospirozo pa tako veste , da so glavni prenašalec glodavci .
Pri mladičih ostane torej samo še vprašanje revakcinacije , 2 ali 3 x . Vse je odvisno , v kakšnem okolju bo pes in koliko je bil star , ko smo ga prvič vakcinirali . Če je okolje zdravo in ne ogroža našega psa je najbolje , da se prvič vakcinira pri 12 tednih starosti , revakcinacija pa sledi 1 mesec po prvem cepljenju , en mesec kasneje pa cepljenje proti steklini .Naši imunologi namreč trdijo , da je imunski sistem sposoben narediti dovolj močen odgovor šele pri 14 tednih starosti . Torej mu bo dalo prvo cepljenje vsaj delno imunost , če se vseeno okuži in zboli , ne bo potek bolezni tako hud ali celo smrten. Naslednje cepljenje pa bo imunost okrepilo in vaš kuža naj ne bi zbolel. Buster injekcijo -torej cepljenje z namenom , da vzdržujemo nivo zaščite bi priporočala vsaj 3 leta zapored . Pomembno je , da je vaš pes v času cepljenja razgliščen in popolnoma zdrav ! Vsaj 14 dni potrebuje telo , da naredi odgovor na vakcino . V tem času ga ne izpostavljajte stresu , ne ga kopat , da se ne prehladi in ne delajte nikakršnih sprememb v hrani , ni dobro pariti , niti ne počnite to v času hormonskega ciklusa – torej vsak dodaten stres ali sprememba je v tem času odveč oz . preobremenitev za telo . Če boste ravnali tako , ne bo nobenih stranskih učinkov ali posledic po cepljenju , ki nikoli niso vezane samo za vakcino , kot nekateri radi trdijo .
Dalje priporočam zaščito vsako drugo leto . O cepljenju proti Boreliozi pa nimam preveč dobrega mnenja – to je bakterija za katero imamo zdravila in poleg tega vam je vendar jasno , da je to ene vrste poskus na živalih , da bi lahko vakcino uporabili tudi na ljudeh – trenutno še ne obstaja in zato se sprašujem – zakaj še ne obstaja ? Ali vakcina pri pseh ni prinesla pričakovanih rezultatov ali pa jim ni več ekonomsko zanimiva ? Na to ne vem odgovoriti , lahko pa zgolj skupaj z vami ugibam. Sama sem bila že 2x pozitivna na Borelijo , dobila sem Ospen za 10 dni in konec . Gotovo bi se pri zdravljenju psa sama bolje potrudila . Ves čas govorimo samo o vrsti Borelia burgdorferi za katero je narejena vakcina a prepričana sem , da je tako kot pri ljudeh tudi pri psu še kakšna , ki povzroča bolezen , a je zaenkrat še ne znamo izolirati . Podobno je z Leptospiro , vakcina vsebuje samo 2 vrsti in vprašanje je ali se bo vaš kuža res lahko okužil samo z eno od njih ?
Kar pa me bolj bega in štraši in bi na to želela opozoriti vse lastnike psov , je pasja kuga – Morbilli virus , že zgoraj omenjeni virus , ki je močno podoben ošpicam , o katerih poslušamo te dneve informacije na televiziji . Ali je res naključje , da smo ga prvič kot takšnega zaznali v lanskem letu prav na pasji razstavi ?
Na tej razstavi je bila tudi lastnica psičke ( 2x cepljene proti kužnim boleznim pred razstavo ) , ki je 2-3 tedne po tem zbolela za ošpicami , čeprav je sama trdila , da jih je v mladosti gotovo prebolela . In še huje , zbolela je sicer v blagi obliki – prehlad , prebavne motnje , otožnost , neješčnost – tudi psička .
Ne morem reči , da je šlo za naključje . V naši ambulanti nudimo pomoč tudi prostoživečim živalim in zato spremljam zdravstveno situacijo le teh . V preteklem letu je bilo tako na steklino poslanih in pregledanih precej manj lisic kot prejšnja leta . Lovci so v naravi našli precej poginulih in ugotovljeno je bilo , da je bil v mnogih primerih izoliran virus pasje kuge . Mar je virus mutiral ?
Iz literature je znano ( povzeto po predavanjih mag.Pena Gregorja dr.vet.med. iz Maribora ) , da lahko človek , ki je obolel za ošpicami s tem virusom okuži psa še 6 mesecev po končanih kliničnih znakih .O tej povezavi je opozoril zdravnike , svojo zdravnico je opozorila tudi naša pacientka , a reakcije ni bilo .
Zato bi vam svetovala – vsaj 14 dni pred vsako pasjo razstavo ,ki se je boste v bodoče udeležili , še zlasti če je mednarodna , preverite ali je vaš kuža v tem letu vakciniran proti pasji kugi . Z dovolj močnim titrom protiteles ga boste lahko v velikem odstotku zaščitili pred morebitno okužbo . Če pa ne hodite na razstave in ne v tujino , pa tudi ne srečujete kužkov , ki to počno , potem lahko cepljenje vmes tudi opustite.
In še ena cvetka – cepljenje proti steklini . Zakonodajalec se je s predpisom o cepljenju zaščitil tako , da je navedel , naj se veterinarji ravnamo po priporočilih proizvajalca , proizvajalec pa je nekje proti koncu svojih navodil opozoril veterinarje , kot uporabnike vakcine naj bomo pozorni ne samo na skladiščenje , temveč na to , da vakcina ne nudi enake odpornosti vsem psom – odvisno od starosti , imunskega sistema , stresnega stanja živali itd., torej ne zagotavlja ne 2 , ne 3 letne zaščite vsem psom enako. In kdo bo potem odgovarjal , če se zgodi , da pes oboli in poškoduje človeka – bolezen ni ozdravljiva in tudi ta filmček , ki smo ga morali videti v času študija vsi študentje veterine , bi morali videti vsi lastniki psov, potem bi bilo jasno in enostavno odločiti se kdaj in ali bom cepil svojega psa na 2 ali 3 leta.
V tem primeru pa zamerim kolegom veterinarjem , ki so strokovno odpovedali na celi črti . Na žalost je med njimi tudi naš minister . In tudi vse razne reakcije , ki so nastajale ob cepljenjih so pomanjkljivi pregledi ob cepljenjih , hkratno cepljenje stekline in kužnih bolezni in s tem preobremenitev imunskega sistema , prezgodnje sterilizacije in kastracije psov …- nič v dobrobit živalim in končno tudi zmedenim lastnikom , ki se pač želijo izogniti problemom pri svojih živalih . Iz napisanega je torej možno sklepati , da vam priporočam tudi pri cepljenju proti steklini , da za pasjo in svojo varnost cepite vsako drugo leto . Steklina je še vedno v Sloveniji , širi se iz Romunije proti nam , Madžarska jo ima , da o naših južnih sosedih ne govorim.
Cepiti ali ne .. nikakor ne pozabite na notranje zajedavce in to vsako leto , vsaj 3-4 x na leto.”