Vprašanje: Praskanje pri psu

Vprašanje:

“Imama psičko Tajo, mešanko med labradorcem in zlato prinašalko, staro 9 let. V začetku spomladi sem vam zaradi hudega praskanja poslal slino za testiranje na alergije.Glede na izvid izločila vso alergeno hrano, se je stanje takoj uredilo in praskanja ni bilo več. Dieto vzdržujem ves čas. Ped slabim mesecem se je pričela ponovno praskati, sicer ne tako močno, vendar že ima rano nekoliko niže pod levim ušesom. Opazila sem, da ima tudi navidezno brejost. Me zanima, če bi lahko bilo praskanje povezano z navidezno brejostjo. Ali obstaja kak homeopatski pripravek kar se tiče navidezne brejosti, saj tudi razpoloženje ni najboljše.”

Odgovor:

Navidezna brejost je stanje telesa, ko se spremeni pH kože iz rahlo kislega v rahlo bazičnega in v takem Ph nastanejo v koži in na sluznicah ugodni pogoji za razmnoževanje neželenih organizmov, kot so bakterije, glive, pršice – garjavci…
Če se praska po vratu, se je nekaj takih organizmov namnožilo v ušesni sluznici ; – garjavci -v uho spustite nekaj kapljic belega ali olivnega olja, zmasirajte, nato pa z vato nežno očistite..če bo na vati vsebina , drobne pikice..so lahko to iztrebki ušesnih garij ( zelo srbi ), – glive – vsebina je svetlo do temno rjava, mazava in ima poseben , značilen vonj, – bakterije – vsebina je gosta do tekoča, svetlo rjave do sive barve, uho je na dotik boleče, vroče, sluznica je pod gnojem rdeče zažarjena, na mestih zakrvavi. Lahko pa ne najdete nič od tega, samo rdeča in zmerno vroča, tudi lahko rahlo nagubana površina notranje strani uhlja ( alergija), ki pa tudi srbi.Žival se običajno praska po ali pod uhljem, torej v predelu vratu. Spremembe se pogosto pojavijo tudi po koži v predelu notranje strani stegen, pod pazduho,med prsti, ob ritki.
Na vsak način bi bilo dobro stopiti k svojemu veterinarju, da stabilizira zatečeno stanje, nabiranje mleka v seskih lahko namreč povzroči tudi vnetje, ki pa ima lahko dolgoročne posledice v obliki malih bulic v seskih, ki se v starejšem obdobju lahko spremenijo v rakave tvorbe. Ko se bo telo stabiliziralo, se bo tudi lažje borilo proti omenjenim dražljajem, ki se pojavijo pogojno, torej , ko je telo v neželenem stresu.
Seveda pa se skupaj s homeopatskimi pripravki vsa situacija reši hitreje, lahko pa se telo zaščiti tudi preventivno, a je na žalost v tem trenutku,za ta ciklus to že prepozno. Za v bodoče , da se to ne bi dogajalo, pa se lahko, takoj ob menstruaciji , že lahko začne dajati pripravek s katerim poskušamo preprečiti stanje navidezne brejosti, ki na žalost, kot vidite poruši ves sistem obrambe telesa.Za kakršno koli pomoč pa bo Marko verjetno potreboval nov vzorec sline, lahko pa se obrnete tudi direktno na njega, na njegov email marko.vet@gmail.com.