Vprašanje: Prehlad pri mačku

Vprašanje:

“Imamo mačka starega slabe 2 leti. Dva do tri dni kiha, težje diha ker ima verjetno zamašen nos (izcedek iz nosu in oči), noče jesti (razen meso iz vrečke/konzerve), podnevi le leži v hiši, za čez noči ga damo ven. Vidi se mu da je utrujen. Vročine mislim da nima, nisem je merila. Cepljen proti prehladu ni bil, bil je samo za kugo. Zanima me, kaj lahko pripomorem da bo čimprej bolje, ne da bi ga peljala k veterinarju? Kako vem, da nima zatečeno grlo? Ali obstaja kako “domače” zdravilo da bi mu olajšala prehlad? Bi bil košček lekadola nevaren? Ali je ta bolezen prenosljiva na človeka? Kakšno hrano in pijačo se priporoča v obolelem obdobju?”

Odgovor:

“Kihanje , izcedek iz nosu in utrujenost so znaki vnetja gornjih dihal in ker ima nosek zamašen diha skozi usta , ki se mu kmalu izsušijo in postanejo boleča , tudi požiralnik , zato težko požira in je brez energije . Verjetno ima tudi temperaturo ali pa jo bo kmalu dobil .Ker večina časa poležava mislim ,da jo že ima in tudi pljučnica se lahko kmalu razvije iz tega. Prvo kar morate narediti je , da ga še posebej ponoči pustite v toplem prostoru , brez pravega apetita je , torej ne dobi dovolj energije za segrevanje in se bo z dodatno podhladitvijo zagotovo razvila pljučnica . Skuhajte mu blagi kamiličen čaj , dodajte malo timijana ( utekočini sluz , ki se mu nabira in bo lažje izkašljal ) in žličko medu . Vse skupaj ohladite in po kapljicah , večkrat na dan kapajte v gobček .
Lekadola sicer v veterini ne priporočamo , a če boste dali mucku 1x in to le 1/6 , mu ne bo škodilo . Vseeno pa bi vam svetovala , da stopite do svojega veterinarja in vzamete tabletke Clavaseptin 50 mg , dajate v dozi 1 tabletka 2 x na dan ( za težo do 4 kg) ali 1,5 tabl. 2x na dan za težo 4-6 kg .Torej ga bo potrebno še stehtati .
Ker ste že sami ugotovili , da ne more jesti , mu dajajte vlažno hrano , morda mleto meso , kateremu ste dodali še malo vode , da bo lažje šlo po grlu dol ali pa piščančje bedro narezano na manjše koščke , ki je bolj vlažno kot prsovina , pa še malo namočite v vodo , da se meso napije in nasluzi , tako bo lažje požiral hrano . Lahko pa pri veterinarju vzamete konzervo Royal canin – recovery , ki je mleta in jo lahko mucku daste s pomočjo brizge . Če bo pri vas dan sončen in brez vetra , naj se muc čez dan malo segreje na soncu , če pa bo pihalo , pa naj ne hodi ven .
Vse skupaj na človeka ni prenosljivo in prav zadovoljen bo vse vaše pozornosti.”