Vprašanje: Rana na smrčku

Vprašanje:

“Psička stara 12 let ima na smrčku ranico, ki se noče zaceliti že dobra 2 meseca. Je živordeča-krvava. Po nasvetu veterinarja ji mažem z ognjičevim mazilom, ki pa ga poliže ali obriše s taco. Kako naj ji pomagam?”

Odgovor:

Na žalost je mesto na katerem se nahaja ranica res nemogoče oz. zelo neprijetno mazati, saj si psi takoj poližejo karkoli nanesemo na rano.Pa vendar bo treba poskusiti s kakšnim drugim mazilom , pa čeprav je ognjič zelo dober za kožo , a je šlo predaleč in bo treba uporabiti kaj močnejše. Prvo pa poskušajmo ugotoviti, kaj bi lahko bilo. Možnosti je več in sicer od najbolj preproste ranice , ki je lahko nastala zaradi kopanja po zemlji ali drgnjenja po preprogi in podobno, pa se ne zaceli, ker so morda vdrle v rano bakterije ali glivice , ki jih bo potrebno odstraniti z drugačnim mazilom. Pri 12 letih se je potrebno vprašati ali nima psička morda diabetes.
Tudi v tem primeru se lahko rane celijo počasneje.Če ste morda opazili, da ima vaša psička povečano žejo oz. spije več kot 60 ml vode na kg telesne teže ( 10 kg težak kuža lahko spije ok. 600ml vode na dan), bo potrebno preveriti glukozo v krvi. Najpogosteje pa gre za imunološko pogojene bolezni, ki jih lahko sproži mnogo dejavnikov. Ena takih je Lupus erythematosus discoidea , ki se prav tako kot ste omenili pojavi na smrčku, lahko pa tudi na drugih delih telesa, okoli oči, ušes, med prsti, v področju genitalij..Zdravimo ga z sistemskimi glukokortikosteroidi, izogibanjem sončni svetlobi, dodatki z vit. E , esencialnimi maščobnimi kislinami in zaščitno kremo z UV faktorjem.
Če začnemo pri najbolj enostavnemu problemu, glivice -priporočam , da nekaj dni uporabite Lamisil mazilo in če po nekaj dneh ne bo izboljšanja , nabavite mazilo Diprogenta ali Kuteri g , ki vsebujeta kortikosteroid , z dodatkom vitaminske paste ali tabletk, ki vsebujejo esencialne maščobne kisline in vit. E.
Ker pa se omenjena mazila v lekarnah brez recepta ne dobijo, boste morali stopiti do svojega veterinarja.
Kadar uporabljate mazilo na določenih neugodnih mestih , kot je nos in podobno, je potrebno takoj po mazanju psičko z nečim premotiti , ali se odpravite na sprehod, ali ji daste hrano ali kaj podobnega , da ne bo razmišljala o tem , kako jo krema moti in iskala načine, da si jo takoj odstrani.
Če z Lamisilom ne boste uspešni, bi vam vsekakor priporočala, da stopite do veterinarja , saj je Lupus lahko začetek oz. pokazatelj začetka bistveno bolj resnega stanja , ki je lahko prikrito , to je sistemski lupus, ki lahko privede do anemije, perikarditisa, splenomegalije,neuroloških motenj…
Ena mala ranica, ki se ne zaceli se lahko sprevrže v katastrofo.