Vprašanje: Sterilizacija muce

Vprašanje:

“Imam leto in pol staro mucko, ki je v letošnjem letu skotila že dve legli po pet mladičev. Trenutno so mladiči v drugem leglu stari dober teden in jih še doji, potem pa res ne vem, kam bom z njimi, saj sem obdržala dva mladiča iz prvega legla. Ker bi rada zaščitila mačjo mamo in dva mladiča in posledično tudi sebe, se na vas obračam za informacije o posegu.”

Odgovor:

“Mame muce ne moremo sterilizirati, dokler mladički sesajo.Ko bodo samostojni in ne bo več mleka v seskih, se poseg lahko opravi, vendar še pred tem priporočamo razgliščanje muce.Daste ji tabletko ali pasto proti notranjim zajedavcem, da preprečimo morebitne nevšečnosti med posegom, predvsem zaradi narkoze in nadaljnjega okrevanja.Nič hudega, če bi se med tem ponovno obrejila, če bi bila ponovno breja nad 1 mesec , se odstrani vse, do 1 meseca pa se pusti, saj muca čez 10 do 14 dni kasneje mrtve mladičke abortira. Pri mucah se to zgodi brez velike škode za njeno telo.
Mladičkom pa bi morda poskušali najti nov dom preko Društva za zaščito živali, preko facebooka,oglasa na radiju ,bolhe itd.Tudi mi lahko pomagamo z oglasi, le da nam sporočite, ko bodo dovolj veliki, torej že samostojni , da lahko zapustijo mamico.”