Zimski nasveti za naše živali


Ob nizkih temperaturah je potrebno poskrbeti za zavetje, svežo pitno vodo ter višje kalorijske vnose za vse živali, predvsem tiste, ki bivajo zunaj ogrevanih prostorov. Mladičkom, starejšim in bolnim živalim omogočimo bivanje v toplih prostorih (kurilnice ipd.), ostalim pa bivanje na prostem poskušamo narediti čim bolj udobno.

Ljubljenčkom, ki živijo v stanovanju, ob izhodu blazinice na tačkah namažemo z negovalno kremo, ki bo preprečila njihove poškodbe, ob vrnitvi pa jih umijemo z mlačno vodo, da izperemo ostanke soli, ki lahko močno nadraži kožo med blazinicami. Pse s kratko dlako ter majhne pse odenemo s toplim oblačilom, saj jim njihova dlaka ne omogoča dovolj dobre izolacije pred hladom.

Vsako leto med božičnimi in novoletnimi prazniki uporaba pirotehničnih izdelkov marsikateri živali, domači in divji, povzroča hud stres, katerega lahko lastniki domačih omilimo na mnogo načinov, druge živali pa so prepuščene same sebi. V tem obdobju pse obvezno sprehajamo na povodcih, saj se lahko ob nenadnem poku prestrašijo ter v paniki pobegnejo. Na »pokanje« psa začnemo pripravljati že v prvi polovici decembra. Priporočamo uporabo naravnih pripravkov, kot so homeopatska zdravila ter zeliščne tablete na osnovi melise, lipe in baldrijana. Ob prehudem stresu in strahu pa so na voljo tudi kemijski pripravki, za uporabo katerih je vedno potreben predhoden pregled in posvet pri veterinarju. Najbolj pomembna v stresnih trenutkih pa je naša bližina. Prestrašenim živalim pokažemo da smo mirni, sproščeni in jim tako zagotovimo, da bo tudi z njimi vse v redu.


Vse dobro v prihajajočem letu želimo vam in vašim živalskim prijateljem.

Kolektiv Veterinarskega inženiringa