Veterinarski Inženiring d.o.o.

Zaščita psov proti zunanjim zajedavcem

Med zunanje zajedavce, katere najdemo pri domačih živalih, štejemo uši (v zadnjem času tudi jelenje), bolhe, klope in komarje. Najbolj se izmed vseh naštetih bojimo klopov, ker so prenašalci različnih, resnih bolezni – borelioze, anaplazmoze, babezioze in drugih, katere se zadnja leta pri nas pojavljajo vse pogosteje.
Spomladi so za razmnoževanje in razvoj klopov v naravi najugodnejši pogoji in zato ni odveč poudariti, da je sedaj skrajni čas, da svoje pse zaščitite pred njimi s proizvodi, katere kupite pri svojem veterinarju.

Pri izbiri in nakupu sredstva za zaščito pred zunanjimi zajedavci morejo biti lastniki zelo previdni – različne ovratnice, katere prodajajo v trgovinah z živilih in v nespecializiranih trgovinah, niso učinkovite, saj ne vsebujejo insekticidov.
Glede na to, da so prenašalci mnogih bolezni tudi komarji je pomembno, da izberemo sredstvo, ki zaščiti tudi pred njimi. Najprimernejša sredstva, ki nudijo široko zaščito pred vsemi zunanjimi zajedavci so različne ampule ali ovratnice, ki lahko živali zaščitijo tudi do 6 mesecev. Ta sredstva lahko uporabljamo v kombinaciji s česnovimi tabletami za pse (katerim je odstranjena učinkovina, na katero so psi lahko alergični) ter z naravnimi repelenti (iz limonine trave, sivke, evkaliptusa,…).

Pri veterinarjih lahko kupite različne tablete, ki pse pred zunanjimi zajedavci zaščitijo od enega do treh mesecev, vendar pri njih velja previdnost pri uporabi – primerne so le za povsem zdrave, mlade pse, brez alergij in drugih preobčutljivosti. Potrebno se je zavedati, da more učinkovina preiti skozi prebavila do kože, kjer svojo koncentracijo vzdržuje več mesecev – v končni posledici to pomeni, da predstavlja za organizem večjo obremenitev, kot kakšna druga oblika zaščite.

Če ste na svojem psu v tem obdobju našli kakšnega klopa, bodite v naslednjih 7 do 14 dneh pozorni na naslednje klinične znake: povišana telesna temperatura, temno rjav urin, oteženo vstajanje in hoja, apatičnost, bolečine celotnega telesa. Klopne bolezni se lahko izrazijo z enim ali večimi izmed navedenih znakov, zato svojega psa ob kateri izmed naštetih sprememb kar najhitreje odpeljite do svojega veterinarja.
V toplejših mesecih vam priporočamo, da se izogibate sprehodom ob močvirnatih področjih, po visoki travi, ob robovih gozdov, v domačem okolju pa bodite pozorni na klope, če se vaš pes sprehaja med grmovicami, predvsem cipresami.

Optimized by Optimole